7 MAKANAN YANG MEMBANTU BADAN ANDA UNTUK DETOX SECARA NATURAL

12-foods-to-help-you-detox-naturally-copy

Detox atau detoksifikasi adalah merupakan suatu proses pembersihan dari segala macam kotoran dan racun-racun yang secara tidak sengaja atau tanpa kita sedar telah  di dalam badan kita dalam jangka masa yang lama. Kebanyakan orang kita telah mempunyai kesedaran bahawa detox adalah sangat penting. ini kerana makanan yang kita ambil di luar banyak yang berlemak, mempunyai bahan pengawit, gula, dan juga mempunyai racun.

Dengan melakukan aktiviti detox secara berterusan, ia dapat membuang atau menghilangkan lemak – lemak atau pun racun di dalam badan kita. Disini ingin saya kongsikan 12 jenis makanan yang dapat membantu badan kita untuk detox secara semula jadi.

1) Asparagus

102190049-fresh-raw-asparagus-photo-by-meredith-color-corrected-e1455210719983

Mengandungi enzim yang sangat bagus untuk membantu memecahkan dan menyahtoksik badan anda daripada kesan makanan atau pun lemak serta memainkan peranan sebagai makanan anti-kanser , anti -radang dan antipenuaan. Ia juga kaya dengan prebiotik.

2) Brokoli

209_1_mg_2060

Brokoli mengandungi fitokimia penting yang bekerja dengan enzim dalam hati untuk menukar toksin ke dalam bahan-bahan yang mudah dihapuskan . Ia juga kaya dengan serat dan telah di iktiraf sebagai makana yang dapat mengurangkan risiko kanser.

3) Avakado

 

sourceimage

Avakado mengandungi serat larut dan tidak larut untuk membantu dalam pembersihan kolon. lazat, sihat , makanan tinggi lemak ini adalah sumber terbaik antioksidan dan membantu detox hati daripada karsinogen dan bahan-bahan sintetik lain.

 

4) Epel Hijau

Green-Apples.low-res.jpg

Epal mengandungi fitokimia seperti D- glucarate , flavonoid dan terpenoid – semua bahan-bahan yang digunakan dalam proses detoksifikasi . Epal juga tinggi pektin, serat larut yang mengikat kepada logam dan bahan tambahan makanan untuk membantu badan menghapus kan lemak – lemak atau pun bahan yang terlarang yang ada di dalam badan.

5) Buah Goji

Goji-berries-nutrition-facts1.jpg

buah goji mengandungi rangkaian anti-oksidan “carotenoids” yang sempurna, menjadikan ia di kalangan makanan yang tertinggi kandungan carotenoids yang pernah diketahui; lebih banyak beta- karotin dari lobak merah/wortel, dan zeaxanthin (menyihatkan mata), dan melebihi 500 kali ganda vitamin C.

6) Buah Lemon dan Jus Lemon

Best-Juice-that-Figts-Obesity.jpg

Air lemon merupakan diuretik semulajadi, yang mana membantu tubuh menyingkirkan cecair dan toksin bersama. Asid sitrik yang terkandung di dalamnya juga membantu fungsi buah pinggang serta penghasilan enzim untuk detoks pada organ hati. Organ hati diketahui umum merupakan salah satu organ utama dalam proses membuang toksin daripada tubuh manusia. Bila toksin dapat disingkirkan, nutrien daripada makanan juga akan lebih mudah diserap.

7) Teh Hijau ( Green Tea )

Green-Tea.jpg

Menurut satu kajian, kandungan polifenol yang terdapat dalam teh berperanan sebagai pencegah kanser. Daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol. Polifenol tu apa? Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat yang mampu meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s